Atılım gazetesinin 4 Şubat 2012 tarihli “Bakış” köşesinde “RSF ve CPJ’nin Tutuklu Gazeteciler Sendromu” başlığıyla yayımlanan yazımdır.
Bilginize sunulur...
RSF ve CPJ’nin Tutuklu Gazeteciler Sendromu
NECATİ ABAY*
AKP hükümeti ve devletin dört elle sarıldığı Terörle Mücadele Yasası’nın (TMY) süregelen uygulaması, diğer olguların (siyasetçilere, öğrencilere, sendikacılara, aydınlara yönelik kitlesel tutuklama, terörize etme) yanısıra Türkiye’de tutuklu gazeteciler gerçeğinin ayyuka çıkardı. 2011 yılının Ocak ayında 39 olan tutuklu gazeteci sayısı, Ocak 2012’de iki katından fazla artışla (19’u imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü ve büyük çoğunluğu Kürt basınından olmak üzere) 105’e yükseldi.
Türkiye, tutuklu gazeteciler bakımından dünyanın en büyük hapishanesine dönüştü. Tutuklu gazeteci sayısında dünya birinciliği konumunu gözü kararmışçasına sürdürmede kararlı gözüküyor. Ne var ki, kitlesel gazeteci kıyımına dek varan uygulamalara rağmen ilerici, yurtsever ve sosyalist basını susturamıyor, korku imparatorluğunu oluşturamıyor. Özgür basın bedeller ödeyerek yürümeyi sürdürüyor.
Başbakan’ın, Cumhurbaşkanı’nın ve diğer hükümet ve devlet yetkililerinin “onlar gazeteci değil teröristtir” şeklindeki peş peşe açıklamaları gerçeği örtbas edemiyor. Hezeyanla, suçluluk psikolojisiyle yapılmış açıklamalardır bunlar. Artık ne Türkiye ve dünya kamuoyu, ne de ulusal ve uluslararası basın kuruluşları nezdinde inandırıcılıkları kaldı.
Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de Türkiye’deki tutuklu gazeteciler gerçeği konusundaki kayıtsızlıklarına, ilgisizliklerine son vermiş durumdadırlar. Artık kendilerini bir şeyler söylemek zorunda hissediyorlar. Elbette ABD’nin yörüngesi doğrultusunda ve gerçeğin yalnızca küçücük bir kısmına dokunarak. Ve dahası aynı zamanda gerçekleri, somut olguları ters yüz etme çabası eşliğinde.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Aralık 2011’de yayımladığı raporda “Çin, gazetecileri en fazla tutuklayan ülke olma özelliğini kaybetmedi” diyerek Çin’i tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünya birincisi ilan etti. Çin’i İran ve Eritre’nin takip ettiğini belirtti. Peki neye dayanarak? Dayanaktan yoksun bir açıklamaydı bu. Çünkü aynı raporda “bu üç ülkede hapiste olan toplam gazeteci sayısı belirsiz” diyordu. Sayı belirsizse Çin’i dünya birincisi ilan etmenin arka planında ne yatıyordu? Hangi politik kaygılar Çin ve İran’ı hedef tahtasına oturturken, devleti ve AKP hükümetini kolluyordu. Aynı raporda “tutuklu gazeteciler ile ilgili sayı yalnızca 2011’de hüküm giyen gazeteci sayısıdır. Bu sayı, daha önce başlayan davalardan tutuklu olan gazetecileri ve 2011’de davası sürenleri kapsamıyor” deniyor. Bu, tek tek ülkeler bakımından toplam tutuklu gazeteci sayısını belirleme çabası ve kaygısından uzak kasıtlı bir politik tutumun yansımasıdır. Açık ki Türkiye’nin tutuklu gazeteci sayısı bakımından (29 Ocak 2012 itibariyle 105 gazeteci hapistedir) dünya birincisi olduğu gerçeği görmezden gelinerek, Çin, İran ve Suriye ABD politikaları doğrultusunda hedef tahtasına oturtuluyor.
ABD güdümünde uluslararası alanda faaliyet gösteren Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de yakın zamanda, Türkiye’de sadece 8 gazetecinin tutuklu bulunduğunu açıklayarak Türkiye’deki tutuklu gazeteciler gerçeğini tıpkı AKP hükümeti gibi tersyüz etmişti.
RSF ve CPJ, ABD dış politikasının güdümündedir. Nesnelliği en azından tartışmalıdır. Her iki örgüt de okları, ABD’nin hedeflediği devletlere yöneltme güdüsüyle hareket ediyorlar. Yakın zamana kadar Türkiye’de tutuklu gazeteciler gerçeğini görmezlikten geldiler, şimdi görmezlikten gelemiyorlar. Yine de açık bir çarpıtma içindeler.
Türkiye’de tutuklu gazeteciler gerçeği, RSF ve CPJ’yi sendroma sürüklemiş bulunuyor. Onlar da AKP hükümeti gibi tutuklu gazeteciler gerçeğinin basıncı altındalar. Bundan da kurtulamayacaklar.
* Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü
İLETİŞİM: Necati ABAY-TGDP Sözcüsü, GSM: 0535 929 75 86,
E-posta: necatiabay@gmail.com,
Blog: http://tutuklugazeteciler.blogspot.com,
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder