TUTUKLU GAZETECİLERLE DAYANIŞMA PLATFORMU’NDAN
BASINA VE KAMUOYUNA
* Platformumuzun Sözcüsü Necati Abay’a 18 Yıl 9 Ay Hapis Cezası, Atılım Gazetesi Eski Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Hatice Duman’a Müebbet Hapis Cezası Verildi...
* Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nin Bu Kararı Sıkandaldır ve Çok Tartışılacak...
4 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 8 yıl süren davanın karar duruşmasında, tutuksuz olarak yargılanan ve müebbet hapisle cezalandırılması istenen platformumuzun sözcüsü Necati Abay’a “terör örgütü yöneticisi” olduğu iddiasıyla 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Aynı duruşmada tutuklu bulunan Atılım gazetesi eski sahibi ve yazı işleri müdürü Hatice Duman’a müebbet hapis cezası verildi.
Tutuksuz yargılanan Necati Abay’a tutuklama kararı verilmezken dava Yargıtay’a intikal etti.
Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nin Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay hakkında verdiği bu kararın, platformumuzun basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için yürüttüğü mücadeleye yönelik bir tavır olduğunu düşünüyoruz. Bu karar sıkandal bir karardır ve çok tartışılacağını sanıyoruz. Hem Hatice Duman hem de Necati Abay şahsında bu karar Atılım gazetesine yönelik doğrudan saldırıdır.
Necati Abay, Atılım gazetesinde yazar-editör olarak çalışırken 13 Nisan 2003 tarihinde Kadıköy’deki evinden bilgisayarıyla birlikte gözaltına alınmıştı. Evinde yapılan aramada hiçbir suç unsuruna rastlanmamıştı. Necati Abay, Terörle Mücadele Şubesine götürüldüğünde tıpkı bugün Ahmet Şık ve Nedim Şener’e yapıldığı gibi asılsız iddialarla, polis komplosuyla yüzyüze bulunduğunu gördü. Suçlamaları reddetti.
Necati Abay’ın yaşamı boyunca hiç tanımadığı Aligül Alkaya adlı şahıs, emniyette işkence altındayken polisin hazırladığı “ifadeyi” polisin zoruyla imzalamasıyla birlikte polis komplosu ve komplo belgesi devreye girer ve Necati Abay gözaltına alınır. Bu düzmece “ifade”nin dışında (Kaldı ki Aligül Alkaya savcılık, sorgu hakimliğindeki ve süren duruşmalar boyunca verdiği ifadelerde polisteki Necati Abay’la ilgili ifadenin kendisine ait olmadığını, polisin sokuşturduğunu söyler.) dosyada Necati Abay’ın aleyhine hiçbir delil bulunmamaktadır, dahası yargılamanın sürdüğü 8 yıl boyunca dosyaya aleyhte bir delil de girmemiştir.
Necati Abay, 4 günlük gözaltının ardından savcılığa çıkarılır ve savcılık tutuklama istemiyle sorgu hakimliğine gönderir. Sorgu hakimi Aligül Alkaya’ya ait olduğu iddia edilen düzmece ifadeyi ciddiye almaz ve Necati Abay’ı serbest bırakır. Komplonun kısa sürede boşa çıkarıldığı sanılır, ancak komplocular yine işbaşındadır ve savcılığın itirazı üzerine Necati Abay aynı gün yeniden gözaltına alınır, tutuklanır ve Tekirdağ F Tipi cezaevine konulur. İddianame hazırlanır ve Necati Abay, Aligül Alkaya’ya ait olduğu iddia edilen emniyet ifadesindeki 4 satırlık ifadeye (Necati Abay’ın İstanbul’da bulunan hücre evlerinin sorumlusu olduğu, hücreler arasında irtibat sağladığı ve gizliliği sağlamak maksadıyla Emre kod adını kullandığı) dayanılarak TCK 146/1 gereğince müebbet hapisle cezalandırılması istenir. Ancak 4 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi (O tarihte DGM’ler vardı) 3 Ekim 2003 tarihli ilk duruşmada Necati Abay’ı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakır. Ama DGM’lerin yerine geçen özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi karar duruşmasında Necati Abay’a TCK’nın 168/1 gereğince “Terör örgütü yöneticisi” olduğu iddiasıyla 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırır. Dosya Yargıtıy aşamasındadır.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu olarak Platformumuzun sözcüsü Necati Abay’a 18 yıl 9 ay ve Atılım gazetesi eski sahibi ve yazı işleri müdürü Hatice Duman’a müebbet hapis cezesı verilmesini protesto ediyor, başta basın meslek kuruluşları, düşünce ve ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne duyarlı kişi ve kurumları demokratik tepkilerini ortaya koymaya çağırıyoruz.
Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararı, tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünya birincisi olan Türkiye’nin, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü karşıtı tavrının artan oranda sürdüğünün yeni bir göstergesidir.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP)
4 Mayıs 2011
İLETİŞİM: Necati ABAY-TGDP Sözcüsü, GSM: 0535 929 75 86,
E-posta: necatiabay@gmail.com,
Blog: http://tutuklugazeteci.blogcu.com/,
5 Mayıs 2011 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder