22 Temmuz 2010 Perşembe

“Türkiye’de Basında Sansürün Kaldırılışının” 102. Yılında 38 Gazeteci ve Yazar Cezaevlerinde Tutuklu Bulunuyor...

Necati Abay
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü

* “Türkiye’de Basında Sansürün Kaldırılışının” 102. Yılında 38 Gazeteci ve Yazar Cezaevlerinde Tutuklu Bulunuyor...
* Düşüncelerinden Dolayı 17 Yıl Hapis Yatan Türk Aydını, Yazar İsmail Beşikçi Yeniden Yargılanıyor...

Sözde basında sansürün kaldırılışının 102. yılındayız. Sözde diyoruz çünkü bu topraklarda sansür, sistematik olarak uygulanagelen bir devlet politikası olarak hep yürürlükte kaldı. 102 yıl boyunca basına, düşünce ve ifade özgürlüğüne, gazeteci ve yazarlara yönelik sansürcü saldırılar, gündelik yaşamın bir parçası oldu. Yaşananlar, sansürün kaldırıldığı yalanını çarpıcı biçimde gözler önüne serdi. Sansürün asıl amacının, temel insan haklarından olan düşünce ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmak olduğu gerçeği gözönüne alındığında sansürcülerin başarılı olamadığı da bir gerçektir. Ancak bu çok ağır bedeller karşılığında oldu.
Sansürün kaldırıldığı tarih olarak lanse edilen 24 Temmuz 1908’den bugüne dek Hasan Fehmi, Uğur Mumcu, Musa Anter, Çetin Emeç, Metin Göktepe, Hrant Dink’in de aralarında olduğu 86 gazeteci ve yazar öldürüldü. Bu gazeteci ve yazarların 19’u gözaltında kaybedildi. 1915 Ermeni Soykırımında Ermeni Yazar Krikor Zohrab ve 9 Ermeni yazarın yanısıra, Türk aydını Sabahattin Ali, kirli savaşın yoğun olarak sürdüğü 1990’lı yıllarda Kürt gazeteciler Nazım Babaoğlu ve Ferhat Tepe gözaltında kaybedilerek öldürülen gazetecilerdendir.
10 Nisan 1990’da yürürlüğe sokulan sansür-sürgün kararnamesi de tarihe mal olmuş sansürcü uygulamalardandır.
Günümüzde sansür saldırısı internette de yaygınlaşarak sürüyor. Sansürsüz interneti savunan 30’u aşkın kurumun oluşturduğu “İnternette Sansüre Karşı Ortak Platform”un “site engellemelerinin yasak değil aleni sansür olduğu” şeklindeki açıklamaları, İnternet Daire Başkanlığı’nın bugüne dek 5 bin 800 siteye erişimi engellemesi, durumun vahametini gösteriyor.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun (TGDP) saptamasına göre halen, aralarında Atılım gazetesi genel yayın yönetmeni İbrahim Çiçek, Özgür Radyo genel yayın koordinatörü Füsun Erdoğan, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Şırnak muhabiri Behdin Tunç, Aram Yayınları sahibi Bedri Adanır, Odak dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü Erol Zavar, Yürüyüş dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü Metin Bulut’un da bulunduğu 9’u yazı işleri müdürü 38 gazeteci ve yazar tutuklu bulunmaktadır.
Düzen muhalifi yurtsever, devrimci, sosyalist gazete ve dergiler, gazeteci ve yazarlar, sanatçılar sistematik olarak sansür saldırısına uğruyor. Günlük gazetesi, Azadiya Welat gazetesi, Atılım gazetesi, İşçi-Köylü gazetesi, Devrimci Demokrasi gazetesi,Yürüyüş dergisi, Kızıl Bayrak dergisi ve Özgür Halk dergisi sıklıkla toplatılıyor, sahibi ve yazı işleri müdürleri hakkında yüzlerce yıla varan hapis cezaları veriliyor. Örneğin tutuklu Azadiya Welat gazetesi eski yazı işleri müdürü ve sahibi Vedat Kurşun’a 166 yıl hapis cezası verildi.
Bugüne kadar yazdığı yazılardan, kitaplardan dolayı 17 yıl hapis yatan Türk aydını, yazar İsmail Beşikçi yeniden yargılanıyor ve 8.5 yıl hapisle cezalandırılmak isteniyor. Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz, gazetede yayımlanan 7 ayrı yazısından dolayı 60 yıla varan hapis cezası isteniyor.
Sansürün kaldırılmasının, düşünce ve ifade özgürlüğünün, basının özgürleşmesinin birinci şartı, başta Terörle Mücadele Yasası (TMY), 301 olmak üzere sansürcü yasal düzenlemelerin iptal edilmesidir. İyileştirici yasal düzenlemelerin yapılması yetmez, sansürcü zihniyetin, devletin sistematik olarak uyguladığı resmi devlet politikasına son verilmesi gerekir.
Düşünce ve ifade özgürlüğü ile politik özgürlükler arasında doğrudan bir bağ vardır. Politik özgürlükler ne ölçüde teminat altındaysa düşünce ve ifade özgürlüğü de o ölçüde teminat altındadır. Dolayısıyla düşünce ve ifade özgürlüğü ancak bir düzen değişikliği ile güvence altına alınabilinir...

İLETİŞİM: Necati ABAY-TGDP Sözcüsü, GSM: 0535 929 75 86,
E-posta: info@tutuklugazeteciler.com, necatiabay@gmail.com,
Blog: http://tutuklugazeteciler.blogspot.com/

22 Temmuz 2010